خواص سبوس برنج

خواص درمانی سبوس برنج

سبوس برنج  برای جلوگیری از پرخوری در برنامه های کاهش وزن کاهش یبوست بدون دارو، درخشانی و جوانی، تمیزی پوست، بسیار مفید است و روغن استخراج شده از آن در غذاهای آسیایی  به دلیل مناسب بودن آن برای پخت و پز در دمای بالا مانند سرخ کردن مفید است. این است که گفته می شود مواد مغذی برنج در پوست آن است. مصرف سبوس برنج  خواص درمانی زیادی دارد،   یک منبع عالی از مواد مغذی ضروری است

 سبوس برنج منبع خوبی از ویتامین ها و املاح معدنی از جمله آهن، منگنز، فلوراید و ویتامینهای گروه B و E می باشد.

بر خلاف سبوس برنج که دارای مقادیر بالای ویتامین B است، برنج سفید نه تنها ویتامین B ندارد بلکه حاوی ماده ای است که که ویتامین B را رسوب می دهد. تحقیقات نشان داده که مصرف برنج قهوه ای در چین یکی از عوامل جلوگیری از پیری زودرس، ریزش و سفید شدن مو در بین چینی هاست.

 خواص غذایی – دارویی سبوس برنج

  • اشخاص چاق را سریع لاغر می کند و نسخه شفابخش برای درمان چربی شکم و پهلو است.
  • وجود ویتامین B5 در آن باعث تحریک پیاز مو شده و از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری کرده و به مرور زمان موهای سفید را مشکی می کند و موجب رویش مجدد مو می شود.
  • وجود ویتامین E و خاصیت آنتی اکسیدانی قوی آن خاصیت ضد چروکیدگی پوست دارد و ضمن حفظ رطوبت پوست، از پیری سلولها جلوگیری می کند.
  • سبوس را قهرمان شادی می دانند و برای تقویت اعصاب مفید است.
  • برای کبد مفید بوده و کلسترول خون را کاهش می دهد.
  • خاصیت ضد سرطانی دارد و آنتی آلرژیک است و به توازن قند خون کمک می کند.

  خواص عصاره سبوس برنج

عصاره سبوس برنج عبارت است از عصاره آبی الکلی سبوس برنج که هر میلی لیتر این عصاره نباید کمتر از 60میکروگرم ویتامین B1 که معادل 14/5گرم سبوس برنج است، باشد و مقدار مصرف آن 8میلی لیتر است،

از سبوس برنج روغنی بدست می آید که در فروشگاه ها و سوپر مارکت ها موجود است. روغن سبوس برنج به رنگ زرد طلایی است و به سختی به رنگ سفید و روشن پیدا می شود. این روغن تا حرارت 160 درجه فاسد نمی شود.

 

خواص دارویی و غذایی روغن و عصاره برنج

روغن سبوس برنج حاوی ویتامین های B و E می باشد که باعث تقویت موی سر می گردد و رطوبت موی سر را حفظ می کند.

این روغن در تهیه صابون و شامپو و فراورده های آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرارمی گیرد. مشروط به آنکه به صورت غیر فعال در آمده باشند.

عصاره سبوس برنج با تشکیل یک لایه بر روی پوست بعد از شستشواز خشک شدن پوست جلوگیری کرده و از پوست محافظت می کند و پوست را روشن کرده و از اثر صاف کنندگی برخوردار است.

از عصاره طبیعی سبوس برنج در ساخت کرمهای پوستی استفاده می کنند تا خشکی پوست و  ترک خوردگی سر آرنج، زانو، پاشنه پا، دستها و نقاط دیگر بدن را رفع نماید.

استفاده از سبوس برنج تاثیرات مختلفی روی پوست بدن دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رطوبت دهی به پوست و جلوگیری از ترک خوردگی
  • افزایش رشد سلول های پوستیبه دلیل دارا بودن اینوستیول به عنوان یکی اعضای حانواده ویتامین B
  • جلوگیری از پیری پوست و جذب اشعه ماورای بنفش خورشید به دلیل دارا بودن آریزانول
  • بهبود گردش خون و افزایش ترشحات پوستی و از بین بردن سلول های مرده پوست به دلیل دارا بودن آریزانول
  • تحریک رشد سلول های پوستی و بهبود به عملکرد و سلامت پوست به دلیل دارا بودن اسیدفیتیک

از روش های مصرف سبوس برنج :

 
کلاً مصرف زیاد برنج توصیه نمی شود. شما برنجی را مصرف کنید که شیمیایی نباشد. دو استکان سبوس را در یک قابلمه آب حرارت بدیدو اگر بیشتر شد مشکلی ایجاد نمی کند ولی همین مقدار کافی هست.
سعی کنید آب به جوش نیاید چون تو حرارت زیاد بعضی از ویتامین های سبوس از بین میرودسپس آب آنرا درون غذاهای آبکی مثل سوپ وآش و….مخلوط کنید ، مواردی که از سبوس مهم است، وارد آب خواهد شد.

طرز تهیه دمنوش :
 
برای استفاده خوراکی، می‌توان یک قاشق غذاخوری پودر سبوس را در 1.5 لیوان آب دم کرد و پس از صاف کردن کمی‌ صبر و دوباره آن را صاف کرد و هر ‌بار نصف لیوان و حداکثر 2 بار در روز از آن استفاده کرد. دم کرده سبوس باید در یخچال نگهداری شود و برای بیشتر از 2 روز هم تهیه نشود. اگر پودر سبوس ضدعفونی شده باشد، می‌توان آن را با شیر، ماست و سوپ مخلوط و استفاده کرد. در درمان یبوست نیز استفاده بیشتر از روزانه یک قاشق غذاخوری سبوس توصیه نمی‌شود که این مقدار برای کودکان 2 تا 12 سال به نصف کاهش پیدا می‌کند و معادل یک قاشق مرباخوری است. در کودکان زیر 2 سال هم استفاده از سبوس برنجتوصیه نمی‌شود.
 
زیاده روی در مصرف سبوس برنج :

همان گونه که کاهش یا عدم مصرف سبوس برای عملکرد سیستم گوارشی مناسب نیست، افراط و زیاده روی در مصرف سبوس نیز عارضه به وجود می آورد. بنابراین توجه به نکات زیر ضروری است :
– زیاده روی در مصرف سبوس ممکن است ایجاد اسهال نماید.
– زیاده روی در مصرف سبوس منجر به انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده می شود.
– توصیه می شود پس از مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.

پس رعایت اعتدال و میانه روی در مصرف هر نوع ماده غذایی ( هر چند که مفید باشد ) لازم و ضروری است.

 
منبع-medlife